Očakávanie je jedna z najhorších vecí, aké ľudstvo vymyslelo. Nikdy, nikdy, nikdy v živote nie je nič presne také, ako to očakávame, ako si to predstavujeme, ako si to vysnívame. Je to vždy buď lepšie alebo horšie. Nikdy nie rovnaké.

Pozitívom je, že sa dá z toho poučiť. Nič nečakaj a nebudeš sklamaný. A hlavne nikdy nič nečakaj od niekoho iného. Každý je predsa iný tak ako môžeš očakávať, že sa niekto zachová tak, ako si to Ty vymyslíš, ako si to predstavuješ? Ako môžeš čakať, že Ti povie presne to, čo chceš počuť? Ako môžeš čakať čokoľvek? Veď ľudia sú predsa slobodné a jedinečné bytosti.

V druhom rade, neočakávaj výsledky. Cesta je dôležitá, nie cieľ (je to metafora, tak to neberte doslovne ). Jasné, snaž sa, makaj, rob najlepšie ako vieš. Ale nečakaj, že sa takýmto spôsobom niekam dostaneš. Niekedy sa výsledok dostaví a niekedy proste nie. Ak áno, je to len bonus. Medzi snahou a výsledkom ale existuje implikačný vzťah (ak som teda nezabudla stredoškolskú matiku), čo znamená, že každý výsledok pochádza zo snahy, ale snaha nezaručuje výsledok. Ak celú svoju energiu venuješ úsiliu o dosiahnutie cieľa a ten sa neuráči prísť, si sklamaný a máš pocit, že to nemalo cenu. Ak sa ale sústredíš na snahu samotnú, máš z toho dobrý pocit v oboch prípadoch, pretože si uvedomuješ, že to malo zmysel aj tak, že Ťa to niekam posunulo.

Len toľko som chcela.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
motorbreath  25. 11. 2014 12:59
no hope = no fear P. Steele
 fotka
genksta  6. 4. 2015 16:48
Ked zas clovek nic neocakava, tak je demotivovany a menej sa tesi zo zivota, aj neocakavanie ma teda svoje zapory podla mna
Napíš svoj komentár