Zo všetkých strán na nás kričia reklamy, rady, pravidlá. "Si príliš vyziabnutý, máš bledú pokožku, berieš s veci príliš k telu, máš veľký zadok, málo sa smeješ, s tými kruhmi pod očami by si mal niečo robiť, nosíš málo farieb, toto nie je normálne"... Ale zamyslel si sa niekedy nad tým ako by vyzeral prototyp Dokonalého Človeka? Bez jedinej chyby? S dokonalým výzorom, s dokonalým zdravím, s dokonalou osobnosťou?

Nikto to nevie. Nikto to nikdy nedefinoval (nerovná sa zbaviť sa Fínov!). Každý Ti vie povedať, čo všetko by si na sebe mohol zmeniť. Ako byť zdravší, krajší, spokojnejší, múdrejší, dokonalejší. Dokonca Ti vedia dať vedecké dôkazy na to, čo všetko by na Tebe malo byť iné. A tak sa ľudia snažia zmeniť. Dosiahnuť dokonalosť. Dopujú sa vitamínmi, cvičia, nechávajú si spraviť umelé prsia, používajú mejkap, čítajú motivačné knihy a milión iných vecí, všetko v honbe za niečím, čo je vždy aspoň o dva kroky pred nimi.

Videl si už dokonalého človeka? Nie dokonalého pre Teba, dokonalého podľa vedy, podľa moralistov, módnych návrhárov, lekárov... Ja nie. Nepočula som o nikom, kto by sa čo i len približoval tomu vzoru, nehovoriac o tom, že všetkým sa vyhovieť nedá.

Nechcem povedať, že ľudia by sa nemali snažiť byť lepší. To áno. Ale zároveň je dôležité pochopiť, že dokonalosť človeka a jeho jedinečnosť spočívajú práve v tom, že je iný. Dôležité je zmieriť sa sám so sebou a mať sa rád. Byť si vedomý toho, že ak mi na sebe niečo vadí (a nie preto, že to tak hovoria iní!), musím sa aktívne pričiniť o zmenu. Samé to nikdy nepríde. Bude to chcieť veľa času a práce, ale dá sa to, väčšinou aspoň čiastočne. A ak sa to nedá, jednoducho sa s tým treba zmieriť. Možno z toho spraviť prednosť. Ja som napríklad strašne nešikovná v reálnom živote. Podarilo sa mi stratiť na rovnej ceste, a to nepreháňam. Ale spravila som z toho črtu, ktorú majú na mne iní radi, pretože ma môžu zachrániť a ja im dám vždy najavo, že si to veľmi vážim. Dalo by sa to nazvať výhodným obchodom. Jednoducho sa odmietam trápiť kvôli tomu, že na niektoré veci nemám nadanie.

Pointa. Kľudne si vypočuj a prečítaj všetky tie klišé o tom, ako byť iný. No predtým, než sa do toho bezhlavo pustíš, popremýšľaj o tom, či to nie je hlúposť, záležitosť trendu jedného leta a hlavne, či to je naozaj to, čo chceš, kým chceš byť. Si jedinečná bytosť, nechci byť kópiou, keď môžeš byť originál!

 Blog
Komentuj
 fotka
topanocka  11. 2. 2014 16:34
 fotka
spactatus  11. 2. 2014 17:09
To by sa hodilo ľuďom, ktorí sa so sebou ešte nevyrovnali. Celkom tu pasuje aj tento článok: » www.topky.sk/cl/11/1377460/U...
 fotka
samtord  11. 2. 2014 17:49
Napíšem niečo strašne klišovité, ale "Si tak dokonalý ako si myslíš, ty hovädo egocentrické."
 fotka
fxx  11. 2. 2014 22:12
ja sa citim ako ufo v tomto vasom svete O__o
 fotka
dechiree  11. 2. 2014 23:02
@Spactatus krásny článok, úplne sa hodí

@samtord na tom niečo bude...

@fxx ja si stále myslím, že som z inej planéty a celkom sa mi ten pocit páči. Takže dúfam, že sa kvôli tomu necítiš divne
 fotka
atropabelladona  12. 2. 2014 10:59
clovek nemusi byt dokonala modla, staci ked bude tou najlepsou verziou seba a vyhral
 fotka
spactatus  12. 2. 2014 15:39
Napíš svoj komentár