7.3.2012

Tak,vstavam uz o osmej rano,s jasnym cielom - najst si podnajom. Respektive jednu izbu. Vyberam sa kade tade do mesta,najst nejake obytne domy,po dlhsej chvile nachadzam. Ba dokonca,aj napis "rent a room - office". Nuz ale najnizsia cena 1000RM za mesiac,a limit mam tak do 400RM,cize ideme dalej,o par blokov mi ponuka cenu 350RM. Fasa,len musim pockat do dvanastej,tak medzitym idemm najst nieco ine,a zaroven najst hostel na dnesnu noc,kde si zlozim batoh aby som sa s nim nemusel vlacit po celom meste. 20RM za noc,aj ked tu nema net,no prezijem,az neskor som zistil ze v izbe nemam ani zastrcku. Peskujem po celom meste,nikde ziadne obytne domy,ale maju tu uplne fajnove trznice.

O dvanastej sa vraciam na spominane miesto,pani mi ide ukazat izbu... Tak toto nie. Ani net,ani kuchyna,ani vlastna kupelna,nechcem. Wifi je zakladna podmienka. Presiel som po roznych castiach mesta,idem po notas nieco mrknut na nete,no nic moc,a nic aktualne. Dokonca ma napadlo prejst asi 5km za mesto,a oplatilo sa,dole pri vchodoch dost vyvesenych plagatov na ponuky na podnajom. Ono nebudem tu rozpisovat behacky po meste a hladanie si niecoho,na to kaslem,ale musim spomenut cestu naspat. Este som videl nejaky "cinziak" tak som k nemu zabocil,a to sa mi skoro stalo osudnym.

Isiel som popri ceste a odniekal som pocul stekot psov,nevenoval som tomu pozornost,a isiel som dalej,no pocul som ho stale blizsie tak som sa obzrel,a za mnou bezal dost velky pes a brechal a stekal,ale drzal som odstup,v podstate bol na druhej strane cesty,chvilu za mnou stekal a otocil sa. A ja som si naivne myslel ze cestou naspat prejdem len tak.
Idem cestou naspat,pre istotu zas na rovnakej strane kedze pes bol na druhej predchvilou,a ono je tam 5psov. A stekaju. A ako idem dalej,tak sa vzdy viac priblizuju a bresu. A potom som pochopil preco. Kusok od cesty kde som isiel boli steniatka. A kurva. Opatrne vyberam z vrecka vreckovy nozik,aj ked by mi bol tak na dve veci,ale tak lepsi napad som fakt nemal. Mysleli by ste si ze ked prejdem tak ostanu pri steniatkach,to som si myslel aj ja. Isiel som dost rychlym krokom,a ked sa po mne doslova rozbehli a tesakmi bresali asi 30cm od mojich noh,tak mi fakt nenormalne lepilo,5psov ma sprevadza a uz som len cakal kusnutie do nohy pri kazdom kroku,proste keby ma jeden chyti tak ma spolu dotrhaju. Uz som asi 200m od steniatok a v zufalosti kracam medzi autami v strede cesty,pomaly ustupuju,len by mohlo chodit viac aut,radsej sa neotacam a dostavam sa do trojpruhoveho kruhoveho objazdu s hustou premavkou,vkracujem medzi pruhy a stojim medzi autami,idem co najdalej a az ked sa dostavam na druhu stranu hlavnej cesty mam odvahu sa obzriet a 5psov nastupenych pri kraji cesty...keby islo menej aut ze by sa vedeli dostat cez cestu tak by ma seriozne rotrhali psy. Po asi kilometri som sa uz prestal klepat.

Uf,tak zly zazitok mam za sebou,asi o deviatej som na izbe,zajtra vstavam skoro rano a idem do nedalekej "osady" za mestom.

8.3.2012

Vstavam kratko pred siedmou,ako prve to mierim do jedneho hostela opytat sa ci nie je nieco volne,ale nie je,tak smerujem na busovu stanicu. Ono tu busova stanica nie je ako to bolo v inych mestach. Je tu "plac" so strkom a blatom kde stoja nejake historicke minibusy a ine rozpadnute kusky,jedna strieska a pri nej tabulky kam mieri autobus,a autobus ide odtial kde prave parkuje,a pri kazdom napise je nejaky chalan ktory krici a zhana ludi. A nie su tu zvlast spolocnosti,vsetko je to iste. Opisem vam autobusovu dopravu tuto,aby ste mali aku taku predstavu(je rozdielna ako v pevninskej casti). Listok neexistuje,jedna jazda je 1RM. Nastupite,mozno budete prave stat v otvorenych dverach a drzat sa jednou rukou a napoly visiet von ako ja. Proste toto su zazitkove jazdy. Vacsinnou sa plati az pri vystupovani. A nesmie sa rusit sofer,sofer len soferuje,a vzdy je v buse aj jeden mladik ktoremu davate peniaze,ak chcete vystupovat MUSITE zazvonit na zvoncek a nemozete povedat soferovi. A autobus VZDY,VZDY caka. Vacsinnou zastavi na zastavke a mladik beha pookolo a bliaka ze kam smeruje autobus,po par minutach pokracuje v jazde,a typek vacsinnou stoji vo dverach a visi von z busu,a ak stojite na zastavke MUSITE mu mavnut aby zastavil. Ono staci ak mu mavnete hocikde,on zastavi na najblizsej zastavke a pocka vas. NIKDY neemusite utekat na bus,nikto sa nikam neponahla. A autobus ide,alebo neide. Cestovny poriadok neexistuje. Vacsinnou chodi tak v 20min. intervaloch,a z okolia mesta smeruju vsetky autobus do centra. Proste posedite na zastavke a ono to raz pride.

Samozrejme ze u roznych spolocnosti je to inak,toto je su len mestske a primestske autobusy v Kota Kinabalu,ale aj v pevninskej casti to pri mestskych busoch chodi podobne.

Pokracujme. Po neuspesnom hladani na jednom mieste sa presuvam na druhe,na krasnu adresu 1Borneo ako sa zaroven vola aj nakupne centrum. Po ceste vidim ponuku v Tune Hotels "5star beds for 1star price" , izba za 18RM, nuz ale to plati az na leto,aj to len MOZNO. Inak su tu len luxusne novostavby s apartmanmi za tisicky. Nuz... oznamim svojmu "recepcnemu" ze ostavam este jednu noc,a kedze vonku poriadne pecie a mne vcera trocha spalilo krk,tak idem na obed. Za 6RM(asi 1,50e) mam velku porciu ryze,velku porciu kacice a dusenu zeleninu k tomu(doma minimalne 6e).

(tu musim dat vlozku,TAK NENORMALNE SA TESIM DOMOV NA JEDLO,ako vzdy,a tak strasne sa pojdem najest do restiky kde som robil,a dam si vyprazane maso,zemiakovy salat,frankfurtsku polievku a dukatove buchticky,a budem chodit na obedove menu za 3,30 a bude mi super)

A tak sa cestou naspat spusta dazd,blesky hromy,ale nastastie vidim bus tak mu mavam,a vyse hodiny som len tak postaval/posedaval na stanici kym prejde dazd. Aky fajn biznis maju domaci,nenapadne vybalime cierne vrece na stanici a predavame cigarety alebo dzusy Aj sa tam nakopilo par ludi. Pomaly prechadza dazd,a medzitym ma napadlo ze MOZNO ta izba za 350rm..aj ked sa mi nepacila vobec,ale ak ine nebude,tak prechadzam do nakupneho centra oproti spytat sa za ake ceny maju mobilny net. Samozrejme nic take som nenasiel,tak idem mrknut ceny do supermarketu,po chvili si beriem hotdog a mierim k pokladni...ked tu zrazu vypne prud a vsade je uplna tma. Tak,toto je chvilka najest sa zdarma,nevidel som si ani pred nos,tak som si dal hotdog a vysiel som akoby nic. Okej,sem uz ale tyzden nepojdem.

Prejdem este par miest,samozrejme nikde nic,tak ma napadlo ze ked som isiel z letiska daco tam bolo + tam je asi aj plaz,tak sa na to mrkneme. Zrazu vidim napis "backpackers beachouse",spytam sa len tak na cenu... vychadza to na vela. Vravi ze dorm(dormitory-4 alebo aj 6 az 8 posteli v jednej izbe) by ma vysiel lacnejsie. So zlavou to dava 540RM na mesiac,a popici podmienky,vazne uvazujem,aj ked som chcel izbu sam,ale zacinam prichadzat na to ze toto tu asi podla svojich predstav nezozeniem,nechcel som byvat v izbe s inymi ludmi... Pozrem sa na plaz ktora je par krokov,a vravim si ze by mi muselo jebat aby som to nevzal. Dlhaaaaaa pieskova plaz smerom na zapad(popici zapady slnka) s palmami,barmy,trhmi,krabmi. Pocas plazovej prechadzke silno rozmyslam,540RM je pre mna dost,asi to neutiahnem,ale vychadza to na 18RM za noc,a po tom ako som presiel asi VSETKY hosteli v meste a okoli viem ze lacnejsie nezozeniem,a vlastne uz kecam o tom co chcem pisat do dalsieho blogu. Cize bude to tam.

Idem teda naspat na izbu,uz je skoro tma,snad to nejak vymyslim kym dorazim. Po ceste rozmyslam zaroven aj nad tym,ci ma niekedy moje nohy boleli viac ako teraz. Strasne mi chybal net,kedze by sa mi bol zisiel niekto kto by mi pomohol rozmyslat,no musim to zhodnotit sam. Na izbe som spravil osudnu chybu. Otvoril som si konzervu sardiniek v paradajkovej omacke ktoru som mal v batohu pre pripad nudze. A to som teda robit nemal. Chutovo vyhovovalo,no takmer hned po dojedeni ma zacalo boliet brucho. Dost boliet. To snad prejde. Ale nepreslo. Po chvile smerujem na wc s nenormalnou hnackou,a idem radsej zalahnut. No,takmer celu noc som behal na wc,chcelo sa mi aj vracat zaroven a bolo mi uplne zle. Hlupy ja s blbymi napadmi,jest z konzervy. Pokracovanie v dalsom blogu.

 Blog
Komentuj
 fotka
majo  9. 3. 2012 14:03
O_________O akoze tie psy boli dost masaker, hlavne ze si zdrhol a relativne ti nic neni, srajda prejde.
 fotka
husky  9. 3. 2012 14:12
kolko tam vlastne chces byt a aky mas rozpocet, ze hovoris toto mi vyjde a toto mi nevyjde?
 fotka
ragdoll  9. 3. 2012 23:40
fuh tak každý výlet má svoju hororovú časť a tak sa zdá že ty ju máš už za sebou.
 fotka
pstros213  10. 3. 2012 00:25
@ragdoll hororovu časť? šak cely ten vylet je horor !!

ale neé

a neviem prečo ale vždy sa mi vybavi bear grills keď to tu čítam
Napíš svoj komentár