Pripravte si šálku kávy. Pohodlne sa usaďte, a môžete sa pustiť do čítania.


Máte radi kávu? To je môj druhý najobľúbenejší nápoj. Väčšina ľudí ale nevie, o káve nič viac než to, že existuje zrnková a instantná káva. Pokúsim sa teda povedať niečo viac.

Začnem teda samotným kávovníkom. Existujú tri základné druhy, ktoré sa odlišujú rastom, finálnou chuťou a samozrejme cenou. Tiež oblasť, v ktorej kávovník rastie má dôležitý vplyv na chuť a vôňu z neho pripravenej kávy.



K najvýznamnejšiemu druhu kávovníka patrí arabika. Pestuje sa hlavne vo vyšších nadmorských výškach, preto má nižší obsah kofeínu a jemnejšiu chuť. Spracováva sa mokrou cestou, čo znamená, že medzi sušením a pražením prechádza procesom fermentácie. Ide finančne náročnejší proces a preto je aj cena tejto kávy vyššia ako u iných druhov.

Ďalším významným kávovníkom je robusta. Tento už nieje taký náročný na pestovanie, a vyhovujú mu podmienky s teplotou okolo 30°C. Čo sa však týka kvality, nieje taká ako pri druhu arabika. Najčastejšie sa mieša s rôznymi druhmi a predáva sa ako "tá lacnejšia" káva.



Tretím druhom kávovníka je liberika. Zo všetkých druhov je asi najmenej významný. Napriek tomu, že má pomerne veľké výnosy plodov, spracovaná káva má iba priemernú kvalitu. Kávové zrná sú veľké a majú výrazne horkú chuť.

Keďže ja osobne pijem najčastejšie instantnú kávu, nemôžem ju tu nespomenúť. Čo sa instantnej kávy týka, tá sa pripravuje z už spracovanej prírodnej kávy. A to uvarením čerstvej kávy a jej následným sušením, čím sa získa kávový extrakt. Najčastejšie sa to robí dvoma spôsobmi.
Prvým sa pripravená káva vstrekuje do kolóny, a v prúde horúceho vzduchu sa z nej odparuje voda. Výsledkom sú drobné tmavohnedé granulky, alebo prášok.


Druhým spôsobom je zmrazenie na teplotu okolo -40°C pri vysokom tlaku, kedy voda začína kryštalizovať a odstraňuje sa sublimáciou. Výsledkom je instantná káva v podobe drobných svetlohnedých kryštálikov.


No a čo sa týka prípravy samotnej kávy, tak spôsobov je neskutočne veľa. Cappuccino, latté, espresso a plno ďalších. Čo sa však mňa týka najradšej mám prírodnú a extra silnú chuť. Avšak dosť ľudí čo poznám si do kávy dáva viac mlieka ako samotnej kávy.

 Recenzia
Komentuj
Napíš svoj komentár