20:03 9.10.2009

Písanie človeka oslobodzuje od reality. Čo je vlastne príťažlivé na skutočnom svete? Skutočný svet je len jeden oproti miliardám vymyslených. Vitajte v Krajine Ilúzii - jednom z týchto vymyslených svetov.

Svoju prehliadku dnes začneme zase pri tomto jazere uprostred lúky. Ako sme si už povedali, je to vstup do Krajiny Ilúzii.

Dnes sa budeme venovať cestovaniu. Cestovanie býva paradoxné v tom, že ak sa chceme čo najrýchlejšie dostať z jedného miesta na druhé, pripadá nám táto cesta strašne zdĺhavá. Naopak niekedy však si chceme vychutnať radosť len zo samotnej cesty, a takáto cesta nám môže trvať veľmi dlho. Autor Krajiny Ilúzii tento problém vyriešil naozaj zaujímavo. Tu totiž neplatí, že medzi dvoma bodmi je najkratšia cesta priamka. Existujú tu takzvané sľučky, ktorými sa môžete dostať z miesta na miesto veľmi rýchlo. Ukážeme si to na

jednoduchom príklade.

Na tamtom kopci oproti nám si všimnite modrú vežu. Na pohľad sa javí vzdialená asi jeden a pol kilometra. Ale keby ste sa k nej chceli dostať tak, že by ste stále rovno, trvalo by vám to niekoľko dní. Takto teda vyzerá sľučka k modrej veži.

Postavte sa tvárov z zapadajúcemu slnku.
Urobte pätnásť krokov dopredu.
Otočte sa vpravo a urobte tri kroky.
Teraz sa otočte chrbtom k slnku a urobte päť krokov.
A nakoniec sa otočte chrbtom k modrej veži a urobte osem krokov. A teraz sa otočte.

"To je neuveriteľné! "

Áno. Prvýkrát sa to zdá každému neuveriťeľné. Práve teraz stojíme pred modrou vežou. Cestu ktorá po vzdušnej priamke meria jeden a pol kilometra, sme sľučkou prešli iba pár krokmi. Jednotlivé sľučky sa od seba odlišujú smerom a počtom krokov, ale vždy ju začnete otočený tvárou k slnku a ukončíte otočený chrbtom k objektu ku ktorému sa chcete dostať. Samozrejme nieje možné naučiť sa všetky sľučky naspamäť. Ak by ste žili v Krajine Ilúzii dlhšiu dobu, naučíte sa ich ovládať inštinktívne.

"Pán sprievodca, ako vlastne takéto sľučky fungujú? "

V podstate ide o počet rozmerov ktoré si uvedomujete. Fyzika skutočného sveta je tvorená štyrmi rozmermi. V skutočnom svete žijete v trojrozmernom priestore, štvrtým rozmerom je čas. Ostatné rozmery sú však pre ľudí nepozorovaťeľné. V Krajine Ilúzii je týchto pozorovaťeľných rozmerov osem, pričom čas je tu oproti skutočnému svetu výrazne dilatovaný. A práve preto je tu také ľahké deformovať priestor.

 Vymyslený príbeh
Komentuj
Napíš svoj komentár