Aká je vaša obľúbená historická osobnosť? Keď sa ma na to niekto opýta ako prvý mi vždy napadne Tamerlán. Napriek tomu, že väčšina ani nevie o koho ide. Tak vám teda poviem o ňom niečo viac.



Hoci sa narodil v pomerne chudobných pomeroch, počas veľmi krátkej doby sa dokázal presadiť medzi politickými a vojenskými špičkami v stredoáziskej čagatajskej ríši, v ktorej vládli potomkovia Džingischána. Vďaka tomu sa mu podarilo zvrhnúť čagatajského chána a sám sa stal vládcom celej ríše. Ihneď po svojom nástupe k moci začal so svojou vojenskou expanziou do okolitých štátov. Obsadil územia v Perzii a Mezopotámii, porazil mongolského vládcu zlatej hordy a obsadil ich centrálne oblasti pri ústí Volgy. Neskôr dobytím Damasku sa zmocnil celej Sýrie. A obsadením maloázijskej časti Osmanskej ríše dočasne zastavil tureckú expanziu do Európy. Počas svojho života potlačil niekoľko povstaní, ktoré vypukli proti nemu na dobytých územiach. Okolo roku 1400 zomrel na čele svojích vojsk pri svojom poslednom vojenskom ťažení do Číny.

Toľko stručný životopis. Na druhej strane, však niekto môže povedať, že to nebol žiaden hrdina. Bol mimoriadne krutým dobyvaťeľom, a za jeho armádou ostávali hromady mrtvol a spálená zem. Okolité štáty si podmanil aj na tú dobu výmimočne krvavými vojenskými výpravami, pri ktorých porazené armády, spolu s civilným obyvaťeľstvom často do nohy zmasakroval.

Napriek tomu je dnes v Uzbekistane národným hrdinom a má postavené obrovské pamätníky v Taškente a v jeho niekdajšom sídelnom meste Samarkande.

Na záver si ešte pozrite jedno veľmi pekné video. Teda aspoň mne sa páči. Je to klip z ruského filmu Mongol. Názov pesničky je Двери Тамерлана (Tamerlánové dvere? , nie som si istý)


 Skutočný príbeh
Komentuj
 fotka
nikuska7  11. 10. 2009 16:08
priznám sa, že som netušila, kto je resp. bol Tamerlán. Ale tá pesnička je krásna
Napíš svoj komentár